Pasari

Pasarile sunt vietuitoare cu sange cald, care depun oua. Toate sunt acoperite cu pene, avand aripi de diferite dimensiuni.

Exista peste 9000 de specii de pasari in intreaga lume. Dintre aceste specii, mai mult de 2500 traiesc in jungla, avand moduri diferite de trai si hrana. Evoluate din reptile, pasarile depun oua care sunt colorate in diversi pigmenti pentru camuflaj, reducand astfel riscul de a fi gasite de pradatori.

Randunica

Binecunoscuta randunica, numita si vestitoarea primaverii face parte din familia Hirundinidae si este o pasare de dimensiuni mici. Randunica are o dimensiune de 13 – 20 de cm si traieste in Asia, Africa, America de Nord si Europa. Dintre toate speciile, cea mai cunoscuta este randunica domestica (hirundo rustica). Aceasta are pieptul alb, capul de culoare negru-albastrui, iar corpul i se termina intr-o coada formata din doua pene lungi si subtiri.
Randunica isi construieste cuibul in locurile in care poate gasi cu usurinta hrana, aceasta constand in musculite, libelule si tot soiul de insecte. Felul in care isi amplaseaza cuibul este foarte interesant deoarece ii dau o forma semicirculara, unind pietricele intre ele cu mal. De asemenea, cuibul este captusit cu paie si puf pentru a oferi cat mai mult confort puilor, iar construirea adapostului dureaza aproximativ o saptamana.

Ciocanitoare

Poate fi intalnita in toate padurile de pe glob, exceptie facand Antarctica si Australia. Locuieste singura, in cuiburi formate in scoarta copacilor.
Este foarte folositoare livezilor, dumbravilor si padurilor, pentru ca distruge o serie de insecte daunatoare. Mai este cunoscuta si sub denumirea “doctorul padurilor”.

Culoarea penajului ciocanitorii este neagra sau maro, cu pete portocalii sau rosii. Aceste pasari se gasesc in numeroase specii (aproximativ 200), marimea acestora variind foarte mult, astfel ca “ciocanitoarea imperiala” care traieste in Mexic ajunge la 56 de cm, in timp ce exemplarul din Japonia atinge inaltimea de doar 15 cm.Pentru a se mentine in copaci si a face adevarate cascadorii ciocanitoarea este ajutata de picioarele care se termina cu gheare ascutite si de o coada elastica si solida, necesara pentru a-si mentine echilibrul. Cu ciocul ascutit, lung si foarte tare sfredeleste coaja copacilor, in timp ce limba lipicioasa si lunga de cativa cm cerceteaza fiecare santulet facut de insecte, scotandu-le afara si consumandu-le.

In general nu este atacata de pradatori, acestia fiind tinuti la distanta de ciocul sau puternic.
Papagalul

Papagalul isi are originile in Africa, America de Sud, pe Amazon, Australia, in Noua Zeelanda si in insule din sudul Pacificului. Se poate intalni in padurile tropicale, in zonele calduroase si umede. Dupa ce a fost descoperit de oameni el a fost transformat in animal de casa si raspandit cu rapiditate in intreaga lume.

Are un cap mare, cu ciocul curbat, puternic, asemanator cu un carlig la capat, gatul scurt, picioare puternice cu 2 degete in fata si 2 degete in spate, ceea ce ii foloseste la catararea eficienta in copaci.

Advertisements
%d bloggers like this: